Kjøttfri mandag: Saktebakte cherrytomater (og pasta)

Nå er det fryktelig lenge siden forrige oppskrift, men her kommer i alle fall en ny! Ved å ha minst én kjøttfri dag i uka – for eksempel en mandag – er man med på å redusere kjøttforbruket, noe som er positivt for både dyr, mennesker og miljø. Dessuten finnes det så mye god vegetarmat! Mmm.

Slike tomater som i denne oppskrifta fikk jeg i bursdagsgave av ei flink venninne. Det er kanskje de beste tomatene jeg har smakt. Å saktebake cherrytomater gjør at de smaker så mye mer, de blir både søtere og fyldigere. Det blir litt ventetid, da. Men da kan man ta en klesvask, lese noen kapitler i en bok eller leke med barna så lenge.

Oppskrifta på tomatene kommer herfra. Til et passe stort glass med tomater trenger man:

 • Ca 5 dl cherrytomater, det gjør ikke noe om de er litt slappe
 • Ca 1/2 dl extra virgin olivenolje
 • 1 ss lønnesirup (naturlig brunt sukker går også an, men det blir best med lønnesirup)
 • 1/2 ts salt

Del cherrytomatene i to, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Bland sammen olivenolje, lønnesirup (sukker) og salt. Hell det over tomatene, sørg for at alle sammen blir dekket av oljen. Snu alle tomatene med kuttsida opp, ingen tomater skal ligge oppå hverandre. Bakes midt i ovnen på 170 grader i 45-60 minutter. Man skal ikke røre underveis. Tomatene er ferdige når de har sunket nesten helt sammen, og begynner å karamelliseres rundt kantene.

Hvis man ikke skal bruke tomatene med én gang, avkjøler man dem, og har dem i et glass sammen med oljen som ligger på papiret. De holder seg en ukes tid i kjøleskapet.

Hvis man vil lage middag med tomatene, kan man for eksempel hive dem sammen med pasta, parmesan og fersk basilikum. Egentlig ville det nok vært enda bedre med mozzarella. Men godt med parmesan, også. God middag!

Reklamer

7 tanker om “Kjøttfri mandag: Saktebakte cherrytomater (og pasta)

 1. åh, jeg har et magisk mattips som passer perfekt til denne oppskriften! sammen med kirsebærtomatene steker/baker du noen never hakkede cashewnøtter, evt pinjekjerner (om du er rik, det koster satans mye). smaker utsøkt og er deilig å tygge. gjør det, gjør det.

 2. Nammmmmmmm…!! Det så vanvittig godt ut!! SKal prøves. Får man kjøpt lønnesirup på større matbutikker? Jeg stopper ofte opp i sånne oppskrifter når jeg ikke vet hvor ingrediensene kan kjøpes.

  • Ja, de har det gjerne i litt større matbutikker. Rema 1000 i nabolaget mitt har det faktisk, og det er en ganske vanlig butikk. Lønnesirup er veldig fint å ha i hus sånn uansett, kan brukes til mye godt. Pannekaker, yoghurt naturell, kaker… mmm.

  • lønnesirup finner du både i vanlige matbutikker og helsekostbutikker. kanskje ikke på kiwi? men i alle fall i butikker med forholdsvis bredt utvalg. obs, meny, den slags 🙂

 3. Så deilig :-).. Kjøttfri mandag er et bra konsept, og jeg håper at mange har minst 1 kjøttfri dag i uka. Helst flere… eller alle 🙂

  Her har vi hatt en litt hektisk dag i dag, så nå blir det «hurtigmat» i form av mexiburger, chili sin carne og ris.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s