Når man blir foreldre er det mange ting å ta stilling til. Hva slags bleier man skal bruke, for eksempel. Vi bestemte oss tidlig for at vi vil bruke tøybleier til babyen vår. Så her kommer et helt innlegg om det! Selv brukte jeg masse tid på å finne ut av dette selv, så jeg tenker at noen kanskje setter pris på en enkel innføring i hvordan tøybleier fungerer. Nå skal det sies at dette innlegget er basert på sånt jeg har lest, ikke egen erfaring (for det har jeg jo ikke enda). Nytt innlegg med egne erfaringer kommer nok etter hvert.
Så, hvorfor velge tøybleier? Det er mange grunner til det:
- Det er mer miljøvennlig. Bruker man engangsbleier, går det med rundt 6000 stykker til hvert barn. Det blir det ett tonn ikke-resirkulerbart avfall av. Man trenger rundt 24 tøybleier til fulltidsbruk. Selv om tøybleiene må vaskes, krever produksjon og nedbryting av 6000 engangsbleier langt mer ressurser enn produksjon og vask av 24 tøybleier. Miljøgevinsten blir så klart enda høyere dersom man bruker bleiene til flere barn.
- Det er bedre å ha tøy på stumpen. Tøybleier puster, og derfor reguleres temperaturen bedre enn ved engangsbleier. Det er dessuten behagelig å ha tøy innerst mot huden, og risikoen for bleieutslett er mindre. Jeg liker tanken på å pakke inn rumpa til babyen i bomull framfor plast, papir og kjemikalier.
- Det er mer økonomisk. Tøybleier koster en del i innkjøp (alt fra 1000-6000 kroner, avhengig av hva slags løsning man velger), men blir rimeligere enn engangsbleier i lengden. Det gjelder særlig hvis man bruker dem til flere enn ett barn. Det er også mulig å kjøpe pent brukte tøybleier – og å selge sine senere.
- Det er gode sjanser for at bleieperioden blir kortere. Dette skyldes at barnet merker at det blir vått når det tisser, fordi tøybleier ikke har superabsorbenter som holder bleien tørr.
Det finnes flere ulike bleiesystemer (jepp!), og enda flere produsenter. En kort oppsummering av de ulike mulighetene:
- Alt i ett-bleier: Formsydde bleier med et absorberende lag innerst og et vanntett lag utenpå. Ser ut som og brukes som en engangsbleie, bortsett fra at man vasker dem i stedet for å kaste dem. Alt i ett-bleier er kanskje det enkleste å bruke, men de er også dyrest i innkjøp.
- Lommebleier: Omtrent det samme som alt i ett-bleier, bortsett fra at de har lommer inni som man stapper et absorberende innlegg inni. Når man vasker dem tar man ut innlegget.
- Formsydde bleier: Bleier sydd i et absorberende materiale, gjerne bomull, bambus eller hamp. Utenpå bleien trenger man en bleiebukse som holder på fuktigheten, disse er gjerne i polyester eller ull. Man trenger rundt fem slike bleiebukser, for de trenger ikke å vaskes like ofte som selve bleiene. Derfor er en slik todelt løsning rimeligere enn alt i ett-bleier og lommebleier.
- Brettebleier: Et stort stykke tøy i bomull som man bretter som en bleie og fester med en Snappi eller brillebukse. Disse må også ha en vanntett bleiebukse utenpå.
{Brettebleie, formsydd bleie fra Mother-ease, formsydd bleie fra Imse Vimse og Snappi}
{Bleiebukser i polyester og økologisk bomull fra Imse Vimse, bleiebukse i ull fra Imse Vimse og bleiebukse i ull fra Nøstebarn}
Vi bestemte oss for å gå for en todelt løsning, det vil si formsydde bleier med bleiebukse utenpå. Vi syntes det ble for dyrt med alt i ett-bleier, i tillegg synes jeg det er en fordel å kunne bruke bleiebukser i både polyester og ull. De i polyester slenger man i maskina sammen med bleiene, mens de i ull luftes og håndvaskes ellers bare når de har blitt skitne, eller en til to ganger i måneden. Ull er jo et naturmateriale som puster, derfor mener mange at det er det aller beste for huden til babyen. Vi får bare se hva som fungerer best for oss, planen er å bruke begge deler. Helt i begynnelsen skal vi bruke brettebleier, fordi de er fine å tilpasse til bittesmå babyer. Vi har kjøpt noe brukt og noe nytt, og jeg tror vi har brukt rundt 3000 kroner totalt. Det blir spennende å se hvordan det fungerer for oss! Vi er i alle fall veldig innstilt på å få det til, og det er jo en god start.
{Forklaring av todelt bleiesystem}
Dere som har barn eller har lyst på barn en gang, kunne dere tenke dere å bruke tøybleier?
Så bra du skriver om dette! Det er enda ei god stund til våre lille blir født (i desember), så vi har ikke snakka noe særlig om dette enda – dette var et fint utgangspunkt for praten. Vet du noe om hvor mange ganger man må skifte størrelse? De ser jo fleksible ut, men ser for meg at samme størrelse kanskje ikke fungerer hele bleietida? Og så klarer jeg ikke la være å lure på hvor rene de blir – og hvor ren vaskemaskina blir 😛
Gratulerer med graviditet, hurra! Så hyggelig!
De bleiene vi har kjøpt er i utgangspunktet onesize, og kan brettes/kneppes litt forskjellig for å tilpasse størrelsen. Synes de virker store til nyfødt, derfor har vi kjøpt brettebleier også (det er veldig billig). Onesize blir nok gjerne litt stort i begynnelsen og litt knapt mot slutten, men det kommer jo også an på hvor lenge barnet bruker bleie. Bleiebukse må man kjøpe i riktig størrelse etter hvert som barnet vokser, men siden man ikke trenger så mange, trenger ikke det å bli så dyrt. Jeg fikk kjøpt alle våre brukt eller på tilbud!
Det skal ikke være noe problem å få bleiene ordentlig rene. Det jeg har fått med meg så langt, er at man skyller av bleiene, legger dem i en bøtte e.l. og vasker ca annenhver eller hver tredje dag på 60 grader. Når babyen begynner med fast føde, bruker mange et nedbrytbarn rispapir inni som kan kan skylle ned i toalettet eller kaste, da blir det litt greiere. Det er med andre ord ikke meninga at man skal legge bleiene inn i maskina med avføring på. Eventuelle flekker kan man bleke i sola. Men som sagt – jeg har jo ikke prøvd dette enda, så svaret mitt er basert på ting jeg har lest.
Masse lykke til med svangerskapet, fine Ane!
Å, takk for så fine svar, Ine! Nå ble jeg enda litt klokere. Jeg skal lese meg litt opp på dette, altså, og så håper jeg du skriver litt om erfaringer etter hvert. Et lite spørsmål til, de 3000 kronene dere har brukt, er det til hele bleietida?
Bleiene skal holde hele bleietida, men vi har bare bleiebukser/sperrelag opp til 10 kg (ca 1 år). Ser at Imse Vimse har fått noen nye justerbare bleiebukser nå som heter Smart, der størrelse L er 9-16 kg. Så kanskje vi går for det når vi trenger større størrelse. Hvis vi ikke finner ut at de i ull er tingen, da! Vi får se. Uansett må vi ut med noen hundrelapper til. Kan også hende at det er lurt med noen alt i ett-bleier til barnehagebruk, men det får vi bare se an. 🙂
Gøy å se at dere vil bruke tøybleier! Vi gjorde også det, og var veldig, veldig fornøyde. Dine inntrykk og forventninger stemmer godt overens med våre erfaringer 🙂
Så fint å høre at dere var fornøyd med å bruke tøybleier!
Jeg er hvertfall veldig interessert i hvordan det fungere for dere, så jeg håper du vil oppdatere oss etterhvert! Kjenner personlig ingen som har valgt tøybleier, selv om de er aldri så bevisste forbrukere til vanlig…
Har planer om å komme med en oppdatering når vi har gjort oss noen erfaringer.
Uææh! Du er så flink Ine! Hjernen min har ikkje heilt innsett at me skal ha baby om nokre få månadar. Eg vimser difor rundt som vanleg og blir (gong på gong) særs satt ut av spørsmål frå småbarnsmødre og andre om t.d. permisjon, søking av barnehageplass etc. Det er så frykteleg mange ting eg ikkje har tenkt på. Som til dømes bleier.. Eg, som deg, tykkjer tøybleier høyres ut som ein veldig god ide. Likevel, ei god venninne av meg (som og er miljøvernar på sin hals) brukte først tøybleier, men gjekk så over til svanemerka bleier. Dette har ført til at eg er blitt litt usikker. Eg må gruble litt på det og gler meg til å lese dine meiningar om saka når brukaren av bleiene er komen til verda! 🙂
Du har fortsatt god tid til å tenke på alt sammen, det kommer til å gå helt fint!
Jeg tenker at alle må finne ut hva som passer for seg når det gjelder bleier og andre ting. Jeg synes tøybleier virker som det klart beste alternativet for både miljøet og ømfintlig babyhud, så jeg håper vi får til å bruke det. Samtidig forstår jeg godt at det ikke passer for alle. En kombinasjon går jo også an. 🙂
Skal absolutt komme tilbake med et nytt innlegg når vi har fått prøvd det ut i praksis!
Vi har også brukt tøy til begge våre. Er akkurat så enkelt som man skulle tro. Og brettebleier med ullbukser er utrolig søtt på de bittesmå 🙂
Fint å høre at det fungerte for dere!
Å, så kjekt å lesa at de skal ta i bruk tøybleier! Vi gjorde det for poden vår. Han er no 3 år og slutta med bleier heilt for nokre månader sidan. (Han var så å seia bleiefri då han var 2.5 år, det var natta som var den siste bøygen.) Det er slett ikkje tungvint, slett ikkje vanskeleg. Det er moro, og det er bra!
Vi tenkte også at vi skulle bruka brettebleier, men det funka ikkje for oss. Vi fekk ein skikkeleg stortissar med skikkelege bollelår og bollemage. For å ikkje få lekkasjar måtte vi pakka fleire lag, og då blei han jo gigastor, noko han var i utgangspunktet …
Det er mogleg det er lettare med jentebabyar (tisset hamnar ikkje på same plass, liksom), men vi fekk i alle fall ikkje til brettebleiene. MEN dei kom godt med som underlag ved bleieskift, så dei var ikkje bortkasta. Og det var enkelt å selja sperrelaga på diverse tøybleieforum og på finn.no. (Du må bli medlem på http://www.tøybleier.no!)
Då han var nyfødd, brukte vi papirbleier fordi det var så enormt mykje tiss og bæsj, og livet var heilt opp-ned og kaotisk, og vi hadde rett og slett ikkje overskot til å testa ut anna enn brettebleier (hadde berre kjøpt inn det). Men etter ei stund gjekk vi heilt over til tøybleier. Vi prøvde oss fram, og favoritten blei definitivt Bum Genius, både lommebleiene og alt-i-eittbleiene. (Dei er veldig enkle og fine til barnehagebruk – eit tips!) Då fekk han ikkje så gigantisk stump, og dei heldt seg tette, og dei var enkle å ta med ut på tur. Vi kjøpte ein del brukt, då blir det billegare. Ikkje minst kjøpte vi brukt for å testa ut ulike løysingar. Det er jo eit hav av moglegheiter, og ungar er ulike. Han brukte stort sett papirbleier på natta for han tissa ENORMT, og vi måtte ha veldig mange tøybleielag for å halda senga tørr (og då blei han liggjande i oppoverbakke, ikkje så gunstig;-))
Eg har blogga om tøybleier, så du kan jo lesa litt om våre erfaringar:
– Om brettebleier og formsydde bleier: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2011/11/om-brettebleier-og-formsydde-bleier.html
– Glimt frå livet med tøybleier: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2011/11/glimt-fra-livet-med-tybleier.html
– 100 prosent tøybleiegut: http://www.ragnhildas.blogspot.no/2010/10/100-prosent-tybleiegut.html
– Fin tøybleiestump:-): http://www.ragnhildas.blogspot.no/2012/03/gdd.html
Eg tenkte eg skulle skriva eit innlegg om bleieavvenning òg. Eg har stor tru på å byrja med avvenning tidleg og ta det gradvis. Men du er kanskje ikkje heilt der enno;-)
Masse lukke til med dei siste dagane som høggravid, Koffeine:-)
Fint å høre om deres erfaringer! Brettebleiene kjøpte vi for nesten ingenting brukt, så om det ikke fungerer med dem er det ikke så farlig. De formsydde bleiene skal visstnok absorbere veldig bra, så jeg håper de vil fungere også hvis vi får en baby som tisser mye. Vi får nesten bare se!
Jeg bruker fremdeles brettebleiser på min 19-månedering – funker A-ok =)
Har hørt om flere som har gode erfaringer med det!
Tøybleier slo aldri inn i mitt hode, merkelig nok, men skal vurderes når neste man kommer! Det er ikke med den beste samvittigheten jeg bruker papirbleier, men Iben sin hud er fin og uten utslett.
Jeg får heller tenke på at det meste som er Iben sitt er arvet, hjemmelaget eller kjøpt brukt, så noen miljøhensyn er tatt naturligvis 😀
Synes det virker som du har vært kjempeflink til å finne fine brukte ting til Iben! 🙂
Et annet tips som trengs ved bleieskift, våtservietter! Hvis du vil lage selv har tupperware fine bokser til det, eller en vanlig plastikk boks! Du kan kjøpe mesoft servietter på apoteket og blande vann og olje selv og legge i boksen 🙂
Vi hadde med det på føden for vaskeklutene der var utvasket og vonde.
Jeg må innrømme at vi bruker vanlige men hadde mini reagert på bleier eller produkter hadde jeg helt klart blitt flinkere 🙂
Takk for tipset!
Me har brukt Bum genius sine lommebleier og me elskar dei. Brukte papirbleier dei første mnd, for då var one size-bleiene for store, men etter det har me brukt dei heile tida. Guten min er 20 mnd, og dei passar ypperleg enno. Me bruker papirbleier om natta, for me opplevde ei periode at tøybleiene lakk så om natta. Men alt i alt har eg berre godt å seie om tøybleier! Lykke til! 🙂
BumGenius var et alternativ vi vurderte, de virker veldig bra! Og så fine farger 🙂
Det er mange spørsmål å forholde seg til når man venter en liten søtnos. Og du har gode og fine tanker, synes jeg. Det er så spennende å få følge med dere.
Tilbaketråkk: Tøybleier! « Koffeine