Tøybleier!

Her kommer et nytt tøybleieinnlegg! Det er flere som har lurt på hvordan tøybleieprosjektet vårt går, så derfor tenkte jeg det var på tide med en oppdatering. For å gjøre det oversiktlig og greit tar jeg det som spørsmål og svar.

Stars.

Hva slags tøybleier bruker dere?
Vi hadde egentlig planer om å bruke formsydde bleier med bleiebukse utenpå, men fant etter hvert ut at vi ville prøve alt i ett-bleier. Det kunne bli litt mye styr med to lag når vi var ute på farten, i tillegg tenkte vi at alt i ett-bleier er besteforeldrevennlig – og at barnehagen Orvar skal gå i forhåpentligvis går med på å bruke dem. Vi kjøpte noen av TotsBots’ Easyfit, og nå er det stort sett de vi bruker på dagtid. Vi har også kjøpt noen Freetime fra bumGenius, men de har vi ikke fått enda. Om natta bruker vi formsydde bleier fra Mother-ease med bleiebukse i ull.

Hva slags materiale er best?
I utgangspunktet er jeg mest fan av naturmaterialer, men bleiene vi bruker på dagtid er i mikrofiber. Mikrofiber har den fordelen at det tørker raskt, og det var viktig for oss, i og med at vi har begrenset med tørkeplass. Om natta synes jeg det er absolutt best å bruke en type formsydd bleie med ull utenpå, slik at det ikke blir kaldt selv om bleia blir våt. Jeg tror egentlig man bare må finne ut hva man liker best selv når det gjelder materialer – vår erfaring er at både bomull og mikrofiber fungerer bra!

Hvordan gjør dere det i det daglige?
Vi bruker tøybleier stort sett hele tida. Både hjemme, på besøk hos folk og når vi er på bytur. Men vi har alltid et lite lager med engangsbleier hjemme og i stelleveska. I begynnelsen brukte vi både tøybleier og engangsbleier, fordi det var så mange bleieskift at vi ikke rakk å vaske og tørke raskt nok. Når vi er ute, legger vi skitne bleier i en vanntett pose som kan vaskes sammen med bleiene. Hjemme hiver vi bleiene i et bøtte vi har stående ved stelleplassen. Skitne bleier spyler vi i toalettet med dusjen. Vi vasker bleier stort sett hver dag. Når vi får litt flere bleier, tror jeg det vil klare seg med annenhver dag.

Er det mye jobb?
Jeg synes ikke det. Det å sette på og henge opp en ekstra klesvask om dagen blir fort en del av rutinen, og tar ikke lang tid. Jeg tenker som så at bleier er litt styrete uansett – engangsbleier fyller opp søpla, slik at den må tømmes, og man må stadig kjøpe inn nye bleier. Tøybleier er bare en annen type styr. Og faktisk litt gøy, med alle fine farger og mønster.

All in ones.

Hvordan vasker dere bleiene?
Tissebleier går rett i vaskemaskinen, bæsjebleier spyler vi først. Vi vasker med halv mengde av et parfymefritt, flytende vaskemiddel på 60 grader med forvask og ekstra skylling. Vaskekluter og lignende slenger vi også med. Så langt har bleiene blitt helt rene på denne måten, og vi har enda ikke fått flekker på dem. TotsBots-bleiene tørker vi på stativ, Mother-ease-bleiene har vi litt i tørketrommelen først, hvis ikke tar de en evighet å tørke. Bleiebuksene i ull lufter vi på balkongen, og vasker på ullprogram når det er nødvendig – omtrent en gang i måneden, med mindre de blir tilgriset (det kan skje, for å si det sånn). Det kan være lurt å ha en flekkfjerner for ull i tilfelle uhell.

Lekker tøybleier?
Vi har så godt som aldri opplevd lekkasjer med tøybleiene våre. Det skjer bare hvis det går for lang tid før man skifter – bleiene har jo en grense for hvor mye fuktighet de kan suge opp. Vår erfaring er at tøybleier fungerer langt bedre enn engangsbleier på de, kremt, eksplosjonsartede utblåsningene babyer som spiser morsmelk kan ha. Hvis bleia sitter godt på babyen, skal det mye til at noe havner der det ikke skal være. Men tøybleier må skiftes litt oftere enn engangsbleier, fordi barnet merker fortere at bleia er våt. Det er også grunnen til at barn som bruker tøybleier ofte slutter litt tidligere med bleier.

Er det ikke ubehagelig for babyen å ha en stor tøybleiebak?
Tøybleier gir en mer dugelig bleiebak enn engangsbleier. Men ubehagelig tror jeg ikke det er, da regner jeg med at vi ville merka det på Orvar. Det er jo ikke så fryktelig lenge siden alle babyer brukte tøybleier, og det har gått fint med dem, vel? Jeg har faktisk hørt fra flere at tøybleier er ekstra fint når barnet lærer seg å gå, så får det en mykere landing når det faller og lander på rumpa! Noe man kan være oppmerksom på, er at de fleste klesprodusenter ikke tar høyde for tøybleierumper, så ofte må man opp en størrelse i klær.

Wool.

Trenger man noe ekstra utstyr?
Det kan være fint å ha:
– To vanntette poser til å ha skitne bleier i når man er ute
– To større vanntette poser til å ha i bleiebøtta (vi har ikke det foreløpig, men jeg ønsker meg det)
– En bleiebøtte (vi har en bøtte fra IKEA som passer perfekt!)
– Innlegg i fleece for å holde stumpen tørrere
– Ekstra innlegg for økt absorberingsevne om natta
– Når babyen begynner med fast føde: rispapir som fanger opp avføring, og kan kastes rett i søpla/toalettet

Hvor kjøper dere tøybleier?
Vi har handla hos Jillian’s drawers, og vært veldig fornøyd med det. Det er mye billigere å kjøpe tøybleier fra USA enn i Norge, selv om man må betale porto, moms og toll.

Jeg vil bruke tøybleier! Hvor starter jeg?
Vi endte med å bytte ut en del av bleiene vi kjøpte, fordi det vi hadde tenkt ikke fungerte optimalt i praksis. Jeg vil anbefale å kjøpe inn et par-tre bleier av den typen man tenker på først for å prøve – gjerne brukt. Så kan man heller kjøpe et fullt sett når man har prøvd. Denne siden kan være et fint sted å starte for å få litt oversikt.

Noe dere lurer på? Bare spør!

18 tanker om “Tøybleier!

  1. Fint og oversiktlig innlegg! Men stussa litt på «skitne bleier spyler vi i toalettet med dusjen» -regner med du meiner at dokke skyller dei/vasker dei over toalettet, ikkje spyler dei ned, ved hjelp av dusjen? Las nok heilt feil sikkert 😉

  2. Åh, så fint innlegg! Eg tenkte eg skulle spørje deg om dette. Me har grubla litt fram og tilbake og landa på at me går for svanemerka eingongsbleier. Eg kjenner framleis på at det er noko eg ikkje er 100% nøgd med. Avfallet irriterer meg. Samstundes gir det meg motivasjon til å ta fleire miljøval på andre område, -som å kjøpe mykje bruktklede og bruke arva klede til babyen.

    Takk for at du deler gode erfaringar med slike ting. Det inspirerer!

    • Jeg tror det er viktig at man føler seg fram til hva som er riktig for seg og sine, og går for det. Og som du skriver, er det mange områder man kan gjøre miljøvennlige valg 🙂

  3. Min første tanke om tøybleier er at det virker som det er mye styr. Det virker jo så enkelt å bare ta på en engangsbleie og så kaste den etter bruk, men jeg innser nå at det egentlig ikke trenger å være så vanskelig å bruke tøybleier heller. Og det kan jeg takke deg for! Det gjelder vel å samle generell kunnskap og så prøve og feile litt. Vil man det nok, så løser det seg uansett. Nå er jo ikke akkurat bleier og bleieskift et aktuelt tema for meg helt enda :p men det er greit å vite at man har den muligheten og at det ikke er så komplisert som mange tror. Takk for at du opplyser oss uvitende! 😉

    • Jeg synes i alle fall ikke det er styr, men det er jo ikke alle det passer for. Det er fint å skrive om det, i hvert fall, for jeg tror det er mange som ikke tenker at det er en mulighet en gang. Engangsbleieprodusentene har godt grep på markedet!

  4. eg anar ikkje kvifor eg syns dette er så interessant (er over gjennomsnittet interessert i alt som har med born å gjera), men takk for bra innlegg!

  5. Kjempefint at det fungerer bra med tøybleier! Jeg kjøpte inn haugevis av tøybleier (alt-i-ett knappebleier og formsydde med sperrelag utenpå) da jeg gikk gravid med min 2 åring. Kombinerte med noen engangsbleier (som sikkert de fleste gjør…), og opplevde egentlig at selve vaskinga var det minste problemet – man vasker jo som du sier mye uansett. Desverre ble bleiene altfor tjukke for vår spinkle frøken, føltes som hun lå i bro når hun hadde på seg alle disse lagene (spesielt på natta). Synes også det var vanskelig uten et syntetisk lag ytterst, i ull ble det vått rett igjennom med en gang – og også veldig sår rumpe ettersom hun var konstant våt. Vi kjører nå med Libero eller Rema 1000 sine engangsbleier, det letter ihvertfall litt at de er svanemerket… 🙂 Men jeg føler vi har forsøkt – og hvem vet om det blir en annen type bleier neste gang. 🙂

    • Så kjedelig at det ikke fungerte! Høres virkelig ut som dere gjorde et hederlig forsøk, ja! Det viktigste er jo at babyen har det bra, og når tøybleier gir sår stump osv., er det bedre å bruke engangsbleier. Men sin du sier – kanskje en annen type bleie kan prøves senere, og fungere 🙂

  6. Hei! Sorry for at dumper ned med dette spm. her, men håper du likevel kan svare på det. Er sliten og gravid (men glad!) og lurer på kosthold som gravid/ammende. Hva tenker du på? Hvordan sikrer du at du får i deg nok av alle næringsstoffer? Hvordan sikrer du at du får i deg nok fett + omega 3?

    • Hei! Helt fint, det! Gratulerer med graviditeten, så stas!

      Jeg spiser som jeg gjør til vanlig, men litt mer. Man blir sulten av å amme! Spiser mye grovt brød/knekkebrød med ost eller nøttepålegg, naturellyoghurt med gryn, helst mye grønnsaker til middag, frukt, bær og litt mørk sjokolade hver dag (det er jo både sunt og ca det beste jeg vet). Unner meg stort sett det jeg har lyst på, for matlysten varierer veldig etter hvor mye søvn jeg har fått og så videre.

      Jeg har hatt litt lavt jernlager siden fødselen, så jeg tar jerntilskudd. Tar også D-vitaminer. Da jeg var gravid tok jeg i tillegg vegetarisk omega 3 av alger. Hadde sikkert vært fint å gjøre det nå også, har bare ikke fått kjøpt det på en stund.

      Håper det var til litt hjelp, i hvert fall!

  7. Åååååh, søte bleierumpebilder! Til tross for at jeg ikke har kids eller planer om kids med det første, så er dette med tøybleier noe jeg har tatt standpunkt til allerede; jeg har store planer om å bruke de når jeg får bebis. Og det bekymrer meg litt at jeg faktisk har brukt tid på å tenke på dette, haha. Barnløse mennesker skal da ikke tenke på bleier.

    • Vi har dusjen rett ved toalettet, så skyller dem over toalettet med den. Pleier å ha fleeceinnlegg i, da holder det som regel å skylle bare innlegget. Når babyer begynner med fast føde, kan man ha i et rispapir som man kan skylle ned i toalettet eller kaste i søpla. Men det funker ikke så bra på morsmelksbæsj.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s