Kveldsysler

Breakfast.
Denne tida på året inviterer til å gjøre koselige ting inne, synes jeg. Min favoritt er å bake gjærbakst, for det er et prosjekt man kan bruke hele kvelden på, samtidig som man kan lese eller se serier innimellom. I går bakte Ståle og jeg grove rundstykker, så i dag ble det ekstra god frokost med ferske rundstykker med smør og ost og te til.

Jeg er ikke så veldig flink til å bake brød og rundstykker, så jeg kjøper som regel poser med ferdig melblanding. Mest i mangel på gode brødoppskrifter, egentlig. Jeg har veldig lyst til å lære meg noen gode oppskrifter på brød og rundstykker i løpet av året. Har dere noen å dele, kanskje?

28 tanker om “Kveldsysler

 1. Kjenner til bakebehovet vinterstid! Gikk rundt med lyst på gjærbakst hele helgen;) Bruker stort sett ferdigblandinger her og, så skal følge med på gode oppskrifter! Men synes egentlig det funker ganske bra ogs¨å – feks blir rugbrødblanding og havrebrødblanding blandet sammen gode rundstykker:)

 2. Så deilig! Rundstykker er kanskje noe av det koseligste som finnes. Særlig på et mummibrett med store tekopper til. Ha en fin tirsdag, Ine!

 3. Nydeleg mummibrett!

  Og eit nokre tips er å blande i hakka nøtter/mandlar eller ha litt honning i, eller kanskje prøve å ha krydder (t.d. oregano og basilikum i grovbakst og anis i finbakst). Frukt og grønt er jo spennande, til dømes hakka dadlar eller gulrot, og kanskje du kan erstatte litt av vatnet/mjelka med juice?

  • Mm, de så kjempegode ut! Jeg er jo veldig glad i å bake scones også. Og det er et veldig godt tips å fylle opp fryseren med sånt før babyen kommer. Tror nesten vi burde hatt større fryseskap!

 4. Så fint mummibrett! Jeg liker også honning i brødene, og yogurt og nøtter og havregryn og masse frø (men mine brød er skikkelig smuldrete, så jeg ville egentlig ikke tatt råd fra meg, her baker stort sett mannen).

 5. Det siste året har jeg bakt masse fra Trines matblogg (trinesmatblogg.no). Hun har massevis av fine oppskrifter. Dessuten har hun noen veldig fine og lettlagede oppskrifter på brytebrød i langpanne, kjempegodt!

  P.S. Gratulerer med baby i magen. Å være mamma er veldig fint 🙂

 6. Eg er heller ikkje så flink på gjærbakst, så har kvidd meg litt kvar gong eg skal forsøke. No nyleg fekk eg to tips frå bloggverda – og plutseleg var det ikkje så vanskeleg likevel 🙂

  1. Lånte Hjartesmil si rundstykkeoppskrift frå økologisk.no: http://økologisk.no/artikler/2013/grove-rundstykke . Svært fornøyd!
  2. På leit etter oppskrift på «grytebrød» fekk eg tips om at det var lurt å blande saman tørt og vått med ein stiv slikkepott. Fungerte supert! Har aldri greidd å lage gjærbakst utan å feste halvparten av deigen til hender og underarmar (og somme gonger håret…). Med slikkepotten fekk eg ingen deig utanfor bollen og kunne byrje å elte ein fin klissefri deig 🙂

 7. jeg baker aldri rundstykker, men sverger til bestemor sitt brød. det er mitt gull. et tips er å bruke solsikkefrø og linfrø i deigen, sammen med rugmel og grove typer hvete. jeg synes rugmelet gir brødet en ekstra god smak:) bare pass på så du ikke bruker for mye av det, da får du veldig tungt brød (hever dårlig).

  elsker mummibrettet!

 8. Grovbrød og rundstykker treng ofte ikkje oppskrift for å bli gode. Bruk det du vil av grove mjølsortar og freistande frø, og bruk omlag halvparten med fint kveitemjøl så blir det som regel bra. Graskarkjerner er supergodt!! Elles brukar eg gjerne oppskrifter frå «Helt enkelt baking» av Ingrid Espelid Hovig, evt frå «Den rutete kokeboken» :))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s