Denne sommeren har det, av naturlige årsaker, ikke blitt så mye lesing. Før Orvar kom leste jeg Per Pettersons Ut å stjæle hester og Kjersti Annesdatter Skomsvolds Jo fortere jeg får, jo mindre er jeg. Fantastiske bøker begge to. Etter noen intense uker med barseltid begynner ting å roe seg litt nå. Det er fortsatt en altoppslukende oppgave å ta vare på lillen vår, men det er noen flere pauser. Og noen av disse pausene – de jeg ikke skal bruke til å sove – vil jeg bruke til å lese bøker.
Derfor lurer jeg på om dere har noen fine boktips til meg? Gjerne noe man kan lese litt og litt, innimellom amming og bleieskift og byssing og bæring og pludring. Det hadde vært så fint, for jeg har ikke helt kapasitet til å lete fram bøker selv. Jeg tenker å lage en liten liste med bøker jeg vil lese før jul, som jeg vil dele med dere her.
Så, har du noen fine boktips til meg? Del gjerne i kommentarfeltet!
Jennifer Cody Epstein: Maleren fra Shanghai.
Sterk, rørende, vond, vakker og fin. Om en liten jente som blir solgt til et bordell, og som senere prøver å følge sin drøm.
Å, tror faktisk ikke jeg kan lese sånne vonde fortellinger om barn akkurat nå. Men takk for tipset!
Jeg er akkurat ferdig med Normans område av Jan Kjærstad. Handler om kjærlighet til mennesker, livet og ikke minst til litteratur. Kjenner mye igjen fra triologien om Jonas Wergeland, hvis du har lest den.
Ellers synes jeg at Hemingways A moveable feast funket fint å lese bolkvis – tror dette er min absolutte favorittbok. Og så er jeg veldig, veldig glad i Haiene av Jens Bjørneboe.
Jeg vet ikke om dette er noe for deg, men jeg brukte ammestundene (og noen trilleturer) til å høre lydbok. Det var så deilig å sitte og se på ammende – og etterhvert sovende – baby i fanget, mens man «ble lest for».
Kos deg masse – jeg kikker innom for å la meg inspirere av andre kommentarer etterhvert 🙂
Takk for fine tips! Og lydbok skal jeg absolutt sjekke ut, det er jo veldig kjekt når man stort sett har hendene fulle. Og det må jo være supert når man triller tur!
Om du kunne tenkje deg å lese skodespel, so er Nokon kjem til å komme av Jon Fosse kort og enkelt komponert (og kanskje er det nettopp derfor det er so effektfullt?). Elles er Barnepiken av Kathryn Stockett ei bok som passar fint til litt av og på-lesing. Den er litt tjukk, men ikkje tung.
Det har jeg faktisk lest, en opplevelse! Og Barnepiken var et godt tips, takk!
Jeg er veldig glad i Per Petterson, og min foreløpige favoritt er «Jeg forbanner tidens elv». Ellers har Lauren Graham skrevet bok, «Someday maybe, maybe», visste du det kanskje? Jeg har lest den, og syns det var ei fin og søt historie. Vil også anbefale «Kunsten å høre hjerteslag», den er fin altså, men jeg husker ikke helt forfatteren i farten! Kos deg med baby og bok, Ine, og takk for fine, gode blogginnlegg om de store, små hverdagsøyeblikkene!
Takk for tips! Jeg må absolutt lese mer av Per Petterson, kanskje Jeg forbanner tidens elv skal bli den neste. Har fått med meg at Lauren Graham har skrevet bok, den må jeg ha med på lista!
Og tusen takk for fine ord, så glad jeg blir!
«Syngja» av Lars Amund Vaage var vårens store leseropplevelse for meg; vond og vakker. Ellers er eg svak for John Steinbeck, kanskje spesielt «Paradisets enger». No les eg «Et annet liv» av Per Olov Enquist, så langt fabelaktig! «Ut å stjæle hester» står i bokhylla mi, gler meg til å ta fatt på den. Godt å høre den slo an hos deg 🙂
Takk for fine tips! Enquist er fantastisk!
Anbefaler også lydbok. Selma Lagerlöfs Jerusalen og Gösta Berlings saga er veldig godt lest, og de er så lune og fine. Ikke feelgood akkurat, men godt stemningssatt i alle fall.
Salme ved reisens slutt av Erik Fosnes Hansen er også en fantastisk roman, også godt lest.
Og som alltid anbefaler jeg jo Enquist. Ett annat liv leser han opp selv, helt fantastisk. Og musikantenes uttog finnes på lydbok (tror ellers ikke at Enquist er spesielt mulig å kombinere med baby).
Jeg nevnte jo Ursula Andkjær Olsen, men slenger med Amalie Smith – I civil og Mette Moestrup – jævnet med jorden om du trenger noe som kan leses stykkevis.
Så bra med tips til gode lydbøker! Gösta Berlings saga har jeg lest (så fin!), men ikke Jerusalem – så den skal jeg låne meg på lydbok.
Gjør det! Jeg har ganske mange lydbøker på dataen, og har i alle fall hørt veldig mange, så det er bare hyle ut om du trenger flere tips.
Skal jeg legge ved en til tror jeg det blir Haruki Murakami – Kafka på stranden. Og Sofi Oksanen, men da tror jeg du må være mottakelig for bøker som ikke er så lune.
Synes «Bienes hemmelige liv» er nydelig!
Glemte denne! En av mine favoritter; «Siste dans for Matilda» 🙂
Kanskje novellesamlinger er en idé? Jeg leste en fin en av Margaret Atwood som heter The Tent, også har T.C. Boyle skrevet en del gode noveller, og han er en helt utrolig god forfatter, hvis du ikke har noe i mot å lese litt på engelsk? Ellers vil jeg anbefale Tante Augusta (eller Travels with my Aunt) av Graham Green – den leste jeg i sommer, og den var kjempemorsom og en skikkelig «page-turner». Hvis du vil lese noe som er litt mer filosofisk, vil jeg anbefale hva som helst av Milan Kundera. Jeg tror også hans bøker passer til å lese litt her og der, for hvert kapittel er ofte veldig rikt og tankevekkende, og trenger kanskje litt fordøying før man går videre. Immortality er veldig, veldig bra!
Hvis du ikke har lest Tove Nilsens «trilogi» om oppvekst på Bøler, så synes jeg du absolutt burde lese de: «Skyskraperengler», «Skyskrapersommer» og «G for Georg».
Lettlest og velskrevet. «Nede i Himmelen» må også nevnes, da den på mange måter avslutter historien.
Per Petterson er helt klart verdt å lese mer av. «Det er greit for meg» likte jeg veldig godt. Den er heller ikke noe problem å legge fra seg innimellom.
Jeg er også svak for barnebøker. «Gjengen fra Kastanjegata» av Philip Newth er fantastisk! Tror det egentlig er tre bøker i en, så den er litt tykk, men det burde ikke stoppe deg. Du kan jo lese høyt for minsten? 😉
Ellers er jeg veldig fan av Roald Dahl og Astrid Lindgren.
Jeg vet ikke helt om vi har samme smak i bøker, men det går jo an å lese litt om dem og se om de er noe for deg 🙂 The Book Theif av Markus Zusak om du ikke allerede har lest den. Nydelig historie fra andre verdenskrig om en liten boktyv. Ellers så er Where the Heart Is av Billie Letts en bok jeg synes er veldig flott. Den er også fin på norsk; brutte løfter heter den da 🙂
Ine, du simpelten må lese «Tre menn i en båt»! Den er ikke så veldig lang, har korte kapitler, og er en perfekt bok å lese litt og litt. Den er småsær, men veeldig morsom. Tørr humor, og helt herlige karakterer! Jeg lo høyt på annenhver side! Og ja, novellesamlinger. Kanskje James Joyce «Dubliners»?
Novellesamlingen til Miranda July, No One Belongs Here More Than You, er veldig fin og spesiell!
The Perks of Being a Wallflower er en fantastisk bok (ikke døm den ut i fra fjortisfilmen som nylig ble laget). Den har masse korte kapitler, eller brev som det i den boken er, som gjør det lett å lese litt og litt.
Ellers er The Secret Life of Bees, The Help, Extremely Loud & Incredibly Close, Ghost Heart veldig, veldig fine bøker. Sånne gode, varme som man blir veldig glad i.
Og hvis listen skulle vare helt fram til jul, kan jo Julemysteriet avslutte listen, med et kapittel hver dag i desember 😉 Men den har du nok lest allerede.
Veldig god idé med Julemysteriet!
Jeg anbefaler jo alle som ligger i boklista jeg la ut! En novellesamling til som jeg liker veldig godt, er Lars Saabye Christensens Oscar Wildes heis. Den er flott!
Neste gang vi sees skal du få med deg Lauren Grahams bok ❤
Jeg likte siste til Per Petterson veldig godt (Jeg nekter), og Kjersti Annesdatter Skomsvolds Monstermenneske er helt suveren (mye bedre enn Jo fortere jeg går…, mener jeg). Hvis du ikke har lest Sommerboken av Tove Jansson, anbefaler jeg den veldig! Henrik Langelands Verdensmestrene og Hauk og Due er helt fantastiske. Dette er noen av de jeg har lest så langt i min permisjon 🙂 Ta med bok på trilletur i sola!
«Kunsten å høre hjerteslag» er debutromanen til tyske Jan-Philipp Sendker. Dette er en helt nydelig roman som jeg tror jeg du vil kose deg med, Ine! Nyt lesepausene innimellom slagene! Klem
Rett før jeg flyttet til Tromsø fant jeg en bok hjemme som jeg tok med. Den er så fin og søt og morsom og bare så koselig! Den heter ¨Potensgiverne¨ og er skrevet av Karin Bunck Holmqvist. Den handler om to gamle søstre i Sverige, de lever veldig enkelt og er veldig sparsommelige, men en dag får de en ny nabo og livene deres blir omtrent snudd på hodet. Det er en liten bok med små kapitler 🙂
Kanskje det kan være fint å lese novellesamlinger eller lettleste bøker? Jeg kan anbefale A.S.Byatt, hun er en språkkunstner! Dessuten synes jeg alltid det er hyggelig å lese Mummibøker når jeg har litt lite tankevirksomhet å avse, hihi.
Hei. Gratulerer så masse med liten vakker Orvar. Han er så lik deg:) Også må eg seie det er så fint å følge bloggen din. Liker så godt dine små kvardagsgleder. Det er jo tross alt kvardagar det er flest av. Synes dette med å dele boktittlar er ein super ide. Eg slår til med fronting av barnebøker. Disse er hysterisk morsomme og har fantastiske illustrasjonar ‘Kafe haletippen’ og ‘Myggsprayen’ med Rørvik og Dybvig. Fine dagar til deg!
Tusen takk for gratulasjon og fine ord! Og for tips!
Jeg syns det er vanskelig å finne gode romaner, så dette var en fin og inspirerende liste! Har lest én skikkelig god bok i det siste, den heter Rom. Handler om en femåring som har levd hele livet innesperret i et lite rom sammen med moren sin. Hun ble kidnappet av en mann som voldtar henne (derav barnet) og holder henne innesperret.
Vet den høres fæl ut (og mulig du kan vente noen mnd med å lese den) men mest av alt er det en vakker skildring av forholdet mellom mor og sønn og en imponerende beskrivelse av hvordan sønnen opplever Rommet – og etterhvertverdenenutenfor.
Jeg leste Peter Pan i fjor sommer, og syns den var veldig fin. Siden du skal ta master i barnelitteratur, så er kanskje det noe for deg? Min beste leseropplevelse i sommer var Parissyndromet som Heidi (Kval og Actionfilm) har skrevet. Så fin og vond og ekte om Paris, og fin av og på lesing siden handlingen hopper fra et sted til et annet for hvert kapittel. Også gir jo Mariell Hjartesmil og Jostein ut bok i høst! Den gleder jeg meg til i alle fall! 🙂
Jeg vil anbefale deg boka jeg leste ut seint i går kveld: Alberte og Jakob av Cora Sandel. Språket er helt utrolig bra, tror det er en av de beste bøkene jeg har lest språklig sett. Og så er den delt inn i kapitler, så du kan godt lese litt nå og da. Jeg har hele Alberte-trilogien samla i ei bok, så i nå gleder jeg meg til å gyve løs på¨Alberte og friheten.
Jeg har lest Alberte og friheten, den er utrolig vakker! Må lese de andre også.
Er i syden, så har lest masse! Likte veldig godt «Where’d You go, Bernadette?» Av Maria Semple, «The Paris Wife» av Paula McLain og «The Bookstore» av Deborah Meyler. Tre forskjellige, men likevel utrolig fine, og letteste. Gehør Kindle, så veldig lette bøker å få tak i der, om dei finst i norske bokhandlere alle saman veit eg ikkje. Men alle er forholdsvis nye.
Så mange fine bok tips – et flott innspill på bloggen din. Det er godt når rutinene begynner å falle på plass, og boka igjen kan hentes frem.Jeg kan anbefale Helga Flatland «Bli hvis du kan, reis hvis du må» – for meg en ny norsk forfatter – bra språk og interessant lesing. I den lettleste sjangeren kan jeg anbefale Britt Karin Larsen » «Det vokser et tre i Mostamagg «og de videre oppfølgerne. Livet for kvinnene på Finnskogen var ikke enkelt ! Hva med å lese opp igjen Kristin Lavransdatter ? Jeg gjorde det som nybakt mor for 25 år siden – og opplevde boken på en helt ny måte. Nyt dagene.
ååå, det er mange du skulle ha lest!
men nett no, vil eg sei les bøkene; mot nordavinden og den syvende bølge. eg har nett lest den fyrste igjen, noko eg gjer ganske ofte. dei er so fine og kjekke å lesa. lovar du vert ikkje skuffa!
Jeg holder på med Siss og Unn av Inger Bråtveit nå. Noe av det beste jeg har lest på en stund. Utrolig vakkert, dersom du liker nynorsk. Virkelig skrivekunst! Ellers skrev jeg en omtale av romanen Xeroxdager på bloggen for ikke lenge siden, som også er en bok jeg likte svært godt. En annerledes, enkel, morsom, rar og lettlest bok 🙂
Hei!
Jeg vil anbefale bøkene til Helle Helle ( f.eks «Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann», «Hus og hjem», «Rødby-Puttgarden» og «Ned til hundene») Trude Marstein (f.eks «Hjem til meg») og Siri Hustvedt (f.eks «Det jeg elsket» og «Når du ser meg»). Agnes Ravatn sin essaysamling «Stillstand» er veldig vittig og vel verdt å lese. Jeg vil også anbefale bøkene til Margaret Atwood. God lesing! 🙂
how to be a woman av caitlin moran! (hvis du ikke har lest allerede da). og murakami med after dark. og if nobody speaks of remarkable things av jon mcgregor. også tove nilsen sine skyskraperbøker. 🙂
(også har jeg selv tenkt til å prøve noen av de som er anbefalt her: http://bokmerker.org/?p=13445)
To fine bøker som man begynner å smile av:
«Elefantpassernes barn» av Peter Høeg. Om tre søsken, en hund og et foreldrepar som er sporløst borte. Morsomme episoder, sprø karakterer og dype funderinger i en ellevill historie. Les mer om boken her: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8203217214
Og «Ein vakker dag» av Anna Gavalda. En kort bok om søskenkjærlighet en bekymringsløs sommerdag. Nydelig! Se her: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8252175627
Hei!
Om du ikke har lest Per Pettersons Til Sibir, synes jeg kanskje den er hans fineste.
Det jeg elsket, av Siri Hustvedt er utrolig fin og sterk, men ganske lang og til tider intens, så den passer kanskje ikke så godt akkurat nå? Mot Nordavinden og Den Syvende Bølge av Daniel Glattauer er utrolig fine, annerledes og enkle å lese litt og litt – da de er mail utvekslinger mellom tu mennesker! Åh, jeg likte de to bøkene.
Smil til deg
Har du lest Helga Flatland sine bøker? Jeg har nettopp kjøpt den siste i triologien nå » Det finnes ingen helhet», så den kan jeg ikke anbefale ennå, men er den i nærheten av de to foregående så blir dette bra! «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» og «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake».
Les leksikon om lengsel. Den er av hilde østby og er annerledes og veldig fin og lese på. Dessuten er den bygd opp av forskjellige historier selvom det er en roman, noe som kanskje passer nå som pausene ikke er av de lengste?
Hei! Her er en hilsen fra «anonym» følger i Elverum. Kjersti heter jeg. Hvis jeg skal anbefale EN bok av det jeg har lest i 2013, må det bli «Faen ta skjebnen» (The fault in our stars) av John Green. Han er en veldig anerkjent amerikansk forfatter, særlig av ungdomsbøker. Våre jenter på 15 og 17 leste boka på originalspråket og maste på meg. Det var den fineste boka! Jeg lot meg ikke overtale før den kom på norsk, men må bare bøye meg i støvet. Den er så godt skrevet. Jeg både lo og gråt, og mammahjertet svulmet underveis for karakterene i boka. Heldigvis har de i disse dagene startet filming av boka, og den skal jeg se! Sikkert sammen med jentene som følger John Green på FB.
Uansett lesestunder; kos deg masse i tida framover!
Det er jo mange fine bøker å ta fatt i. Jeg lot meg imponere av Linn Rottem sin debutroman «Forestillinger om et hjem»!
Tilbaketråkk: Høstens leseliste « Koffeine